ONNA dyrker vi innendørs i et beskyttet miljø, og vi dyrker vertikalt og hydroponisk. Dvs. vi dyrker i høyden, og ved bruk av vann tilsatt næring fremfor jord. For å gi plantene lys benytter vi LED-lamper slik at plantene får optimale mengder lys hver dag, hele året.
Det er tre teknologier i samspill som tillater oss å dyrke naturlig spiseklare salater i Norge året rundt. Det er henholdsvis vertikal dyrking, hydroponisk dyrking, og at vi opererer med såkalt "clean room production".
Vertikal dyrking vil si at vi dyrker i høyden; vi dyrker i hyller med 10 etasjer. Hydroponisk dyrking er dyrking uten jord, hvor plantene vokser i en vann- og mineralblanding. Clean room production vil si at vi dyrker innendørs i et beskyttet miljø, der vi kontrollerer alle parametre. Dette tillater oss å tilrettelegge for en optimal kombinasjon av temperatur, lys, CO2, luftfuktighet og næringsstoffer til plantene våre til enhver tid. Vi har med andre ord hyperkontroll, og kan derfor tilby superfreshe norske salater året rundt.
Det er disse teknologiene sammen som gjør at vi kan produsere i Norge året rundt, ikke trenger å bruke sprøytemidler, og som resulterer i at plantene våre slipper å vaskes!
Det er rett og slett dyrking i høyden. Man kan enten dyrke på vertikale flater der plantene vokser i søyler eller på en vegg, eller som oss; i hyller med mange etasjer. Hos oss dyrker vi i hyller på 10 etasjer. Ved å dyrke i høyden kan man produsere mer mat på mindre areal. Vi er heller ikke avhengig av dyrkbar jord, og kan dermed bygge farmene våre i nærhet til byer for å skape en mer kortreist verdikjede, samt avlaste press på utarmet matjord. Effektivt ressursbruk - det liker vi!
Det er dyrking i en vann- og mineralløsning, uten bruk av jord. All næringen tilsettes da direkte til vannet, og plantene vokser like godt som de ville gjort i jorden. Å dyrke hydroponisk har man gjort i over to årtusener, så akkurat dette er langt fra noe nytt. Det er dette i kombinasjon med å dyrke vertikalt og i et beskyttet system som er nytt! Hos oss vokser plantene i gjenbrukbare paneler som flyter i vann, hvor selv planten er på oversiden av panelet, og røttene i vannet.
Det er de. Vi har testet næringsinnholdet i flere av produktene våre, og det har tilsvarende næringsinnhold som andre salater dyrket med andre og tradisjonelle metoder. Vi tilsetter all den mikro- og makronæringen plantene trenger (og vanligvis får gjennom jord) til vannet vårt. Salatene våre ender da opp med næringsinnhold vel innenfor normalen, og tidvis høyere.
Plantene trenger faktisk ikke jord, men vann og næring. Både vann og næring lagres og hentes tradisjonelt sett opp fra jorda, men selve jorda fungerer her som et mellomledd. Det er vannet som blandes med næringsstoffene som gjør at disse brytes ned til en form der de kan tas opp av planterøttene. Ved å dyrke rett i vann har røttene direkte tilgang til vann og næring til enhver tid, og vi kan hele tiden kontrollere at plantene får alt det de trenger.
Nei – vi bruker aldri sprøytemidler. Dette skyldes rett og slett at vi dyrker innendørs i et lukket og beskyttet miljø, så det er ingen uønskede værforhold, farlige bakterier eller insekter vi må beskytte plantene fra.
Nei, produktene våre er ikke sertifisert økologisk. Dette skyldes flere ting, men blant annet det at vi dyrker i vann, og ikke i jord. Produktene våre er likevel dyrket uten GMO-frø, er helt fri for sprøytemidler, og kan spores fra frø til sluttbruker – som er akkurat hva vi mener et godt produkt bør være.
Alle frøene vi bruker er sertifisert GMO-frie, så de er altså ikke genmodifisert. Vi samarbeider med en rekke frø produsenter i ulike deler av verden, så det varierer hvor disse kommer fra. For hver salatvariant som ender opp i kommersiell produksjon hos oss testes en rekke ulike frø for å finne det som gir det beste sluttproduktet når det kommer til smak, utseende og holdbarhet.
Nei, det trenger du ikke! Salatene våre dyrkes i et helt lukket, beskyttet og rent system. Det er ingen jord, sprøytemidler eller andre ting til stede som man trenger å vaske av. Alle ansatte som jobber inne med plantene går ikledd beskyttelsesutstyr - og det er for å beskytte plantene fra oss, ikke motsatt. At plantene er beskyttet fra omverdenen gjør at vi aldri trenger å sprøyte de, som igjen fører til at det ikke er noe som må vaskes av – rett og slett!
Sammenlignet med andre spiseklare (og vaskede) produkter holder en ONNA-salat veldig lenge. Salatene våre kan nemlig holde seg fine i flere uker, også etter åpning av posen - ganske vilt, vi vet! Og hvordan har det seg egentlig?
Det skyldes flere ting; først og fremst at vi dyrker innendørs i et beskyttet miljø i vann, som gjør at vi ikke bruker sprøytemidler. Det igjen betyr at vi aldri må vaske salatene. Selve vaskeprosessen er stressende og bryter ned plantene. Vi pakker heller ikke med gass, så atmosfæren rundt produktet endres ikke etter åpning. I tillegg til dette holder vi til i Norge, så det er kortere vei fra oss til kjøleskapet ditt - og du får flere av holdbarhetsdagene.